ZAKAJ MORAM POSREDOVATI SVOJ EMŠO ZA VPIS PSA V CENTRALNI REGISTER PSOV?

V CRPSI zbiramo EMŠO na podlagi novele zakona o zaščiti živali iz leta 2007. Namen zbiranja emšo je pridobitev točnih podatkov o lastniku zaradi odgovornosti, ki jo nosi lastnik v primeru, če pes poškoduje človeka ali drugo žival ali če pride do namerne zapustitve psa.

Nakup ali prodaja psa

Ob nakupu psa vam mora prodajalec izročiti potni list za hišne živali, v katerem je vpisana oznaka vašega psa – številka mikročipa. Če je pes starejši od 12 tednov, mora biti cepljen proti steklini. Nakup psa, mlajšega od 12 tednov, ki še ni bil cepljen proti steklini, je dovoljen v Republiki Sloveniji in drugih državah Evropske unije. Če želite kupiti psa v državi, ki ni članica EU, mora biti pes star najmanj 16 tednov, ter veljavno cepljen proti steklini. Za uvoz iz nekaterih držav je potrbno predhodno opraviti test titracije, s katerim se preveri uspešnost cepljenja proti steklini, pri čemer se tudi spremeni starost pri kateri je pes lahko uvožen, zato se o pogojih nakupa psa v tujini vedno posvetujte z veterinarjem.

Gibanje psov po Sloveniji

Z vašim potnim listom se lahko prosto gibljete po Sloveniji, potni list za psa pa hranite doma. V primeru ugriza morate v roku, ki ga postavi uradna oseba, dostaviti potni list.